Tre- eller egentligen fyrarätters middag =)

Inlägget skrevs 2012-09-22 / klockan 22:24:01 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Oj, oj, oj! Idag satsades det på en trerättersmiddag och det blev snudd på fyra rätters. Maken är bortrest och man måste pigga upp sig lite. Min mamma är här och förgyller mina och barnens vardag. Kul med lite sällskap. Inledde middagen med att baka ett majsknäckebröd enligt ett recept jag fått av min kompis Kicki. Gör ett inlägg om ni vill ha receptet (har inte kollat om jag får dela). Gjorde också ett recept med tryfflar och gjorde det enkelt för mig och slog smeten i ischokladformar för att slippa rulla bollar. Går bra att strö över kakao med tesilen =) Till förätt blev det bara lite fräscha grönsaker med det goda knäckebrödet, gräddfil och lite räkor. Supergott! Varmrätten bestod av helstekt laxfilé, pressad potatis, romsås och en god sallad. Efterrätt nr. 1 bestod av en klassiker "Gino" bestående av jorgubbar, banan, kiwi med riven vit choklad körd i ugnen. Serverades med vaniljglass. Sedan blev det kaffe med tryfflarna och det passades särdeles bra med vaniljglass även till dessa. Nu är det bara soffhäng med ett glas vitt vin resten av kvällen.......
 
 
 
 
Kickis goda majsknäcke med flingsalt. Nygräddat =)
 
 
 
 Enkel förrätt
 
 
Lax med pesto, sesamfrön och riven parmesan på väg in i ugnen =)
 
Lax med pressad potatis, romsås och sallad.
 
 
Frukten till Gino innan ugnen och den vita chokladen.
 
Gino med vaniljglass!
 
Gudomliga tryfflar med en klick vaniljglass!
 
 

Hösten är här =)

Inlägget skrevs 2012-09-08 / klockan 22:55:18 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Jaha, det var länge sedan jag använde bloggen för det snöar i designen......... får bli en senare fråga. Äldsta dottern saknar mina matinlägg och vad gör man inte för sina barn. Nu är hösten här och det är dags för tända ljus och rustika middagar. Eftersom jag just nu studerar halvtid och jobbar som lärare halvtid har jag lite mer hemmatid vilket, naturligtvis, gynnar matlagningen. Ikväll blev det helstekt rostbiff, potatisgratäng (stärkelsen i potatisen minskar nu) och en hemgjord rödvinssås med sting som ni INTE får missa.
 
Förberedelse för rödvinssås med sting.
 
 
Recept som ger ca 2,5-3 dl sås.
 
100 g rotselleri
1 st röd chili av typen spansk peppar
2 st charlottenlök
2 st klyftor vitlök
1 st mindre morot
1 st tomat
2 msk olivolja
2 msk socker
1 dl balsamvinäger av typet riserva
3 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond eller 1 st buljontärning mörk oxbuljong
2-3 tsk maizen upplöst i lite vatten
salt och peppar efter behag
 
Skala,grovhacka och fräs alla grönsaker i olivoljan. De skall ta färg men inte brännas. Strö över socker och låt karamelliseras. Häll i balsamvinägern. Låt småputtra på medelvärme tills blandningen blir till en sirapsliknande smörja (kan ta 15-30 min). Slå i vinet och rör om. Låt koka upp och reducera till 1/3 av ursprungsmängden (kan ta mellan 15-45 min beroende på värme). När reduceringen är klar slå i övrig vätska+buljong och låt koka i ca 15 min. Sila av såsen och slå tillbaka i kastrullen. Låt koka upp och red av med maizena till önskad konsistens. Om såsen blir för "taggig" av chilin runda av med ca 25 g smör eller margarin. Då blir såsen blankare och mildare. Smaka av med salt och peppar.
 
 

 
Potatisgratäng har alla ett favoritrecept på så använd det. Passar med lite vitlökssmak till om man gillar det. Levererar ett recept på helstekt rostbiff här som alla kan lyckas med.
 
1200 g färsk, mörad, svensk rostbiff
salt
peppar
vitlök
 
Gnid in rostbiffen med salt och peppra sedan köttet runt om. Smält ca 25 g margarin (har rätt temp om du vill använda smör slå i lite lågtempolja typ rapsolja) i gjutjärnspanna. Vänta tills det slutar fräsa i pannan. Lägg i köttbiten med den snygga sidan ner. Stek runt om (lämna inga röda ytor för då smiter köttsaften ur i ugnen). Lägg i ugnsfast form. Sätt i en köttermometer i den tjocka delen. Ställ in i ugnen på 175 grader (fransk: röd i mitten brun längst ut. 125 grader= engelsk rostbiff grå längst ut och rosa i mitten. Jag föredrar fransk =) På bilden har köttet en temperatur på ca 58-60 grader i mitten. Tänk på att det blir mer välstekt utåt kanterna. Välj 55 grader om du vill ha köttet "rare". Som det är stekt på blden är det medium. Ta ut vid rätt temperatur. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila minst en halvtimme eller gärna medan potatisgratängen går i ugnen. Skiva tjocka, rustika skivor och kanske lite extra salt på. Helt perfekt!
 
 

Hemgjorde semlor med hemligt recept ;)

Inlägget skrevs 2012-02-16 / klockan 23:23:04 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Har ett restaurangrecept på hemgjorda semlor som är helt underbart. Till och med Amanda som inte äter semlor tyckte det var det godaste hon någonsin ätit. Man kanske får receptet om man ber vackert ;) Fast de blev inte de snyggaste för jag orkade inte spritsa och bullarna hade blivit klämda i påsen. Men de var lika goda som vanligt =)


Tandorilax med ananassalsa

Inlägget skrevs 2012-02-16 / klockan 23:19:02 / Sparat i Snabba recept / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Testade en nytt recept från COOP som var enkelt och väldigt gott. Tandorilax gör man genom att helt enkelt rulla laxfiléer i tandorikrydda och salt och köra dem i ugnen. Ananassalsa består av 0,5 färsk tärnad ananas, 1 brk majs, en finhackad röd chili och 2 msk mangochutney. Severades med ris och en klick medelhavsyoghurt. Smarrigt och enkelt!


Korv och makaroner med finess =)

Inlägget skrevs 2012-02-13 / klockan 16:50:31 / Sparat i Barnens favoriter / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Vi gör en enkel "korv- och makaronsoppa" som både vi vuxna och barnen gillar. Man får med lite grönsaker också. Är riktigt god.




Recept:

250 g pasta
1 liter grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk torkad basilika
salt och svartpeppar
500 g wienerkorv

Koka upp en liter vatten och häll i pastan och salta. Koka i ca 5 min. Lägg i buljongtätningar eller pulver. Häll i en burk krossade tomater, tomatpuré och matlagningsgrädden. Låt koka upp. Lägg i den delade korven och låt puttra i några minuter. Krydda med basilika, salt och peppar och låt puttra några minuter. Klart! Servera med ett gott bröd och ev. en klick gräddfil.

Latmajans Limpa. Ett fantastiskt snabbt, enkelt och gott recept!

Inlägget skrevs 2012-02-13 / klockan 16:38:44 / Sparat i Snabba recept / Kommentera här/(1)
________________________________________________________________________________
Latmajans Limpa =) Ett perfekt recept när man vill ha hembakat bröd men inte har tid. Bara att göra degen och sätta in limporna i kall ugn.
Recept:

100 g jäst
10 dl vatten (37 grader)
1 msk salt
0,75 dl rapsolja
0,5 dl ljus sirap
1,5 kg rågsikt eller lantbrödsmjöl

Gör degen som vanligt. Baka ut 3 limpor direkt och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Sätt in i kall ugn. Sätt på ugnen på 200 grader (ej snabbstart). Låt bröden vara i ugnen 40-50 minuter (räkna tiden från början). Klart!






Randompaj till slut =)

Inlägget skrevs 2012-02-06 / klockan 22:29:37 / Sparat i När man har tid att laga mat / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________

Är hemma och vabbar med den lille sonen som hostar och har feber. Idag hade jag därför lite mer tid på mig att laga maten. Tyckte dock att det blev lite snålt med bara en vegetarisk paj så jag gjorde benfria fläskkotletter med en underbar, hemgjord, kryddblandening som sprider ljuvliga dofter i köket och som mina barn älskar. Pajen var lite av slaget "mycket pyssel för liten effekt" kan nog tänka mig flera sätt att få den lite mer smakrik. Gillar man aubergine så var den faktiskt riktigt god men som sagt lite smakfattig.Det passade jättebra med fläskkotletter som hade perfekt stektid medan pajen var i ugnen. För den som undrar: Jag älskar tulpaner och min dotter Emelie älskar att fotografera dem ;)


Recept paj:

6 st tomater skivade
ca 800 g aubergine (2 st små) skivad
2 st klumpar mozzarella
örtsalt
olivolja
150 g margarin
3,5-4 dl mjöl
1 msk vatten

Börja med att skiva tomater och aubergine. Lägg ut var för sig på en varsin bakplåtspappersklädd plåt. Strö på rejält med örtsalt och ringla över olivolja. Baka i ugnen i 150 grader i ca 1 tim.
Gör pajdegen som vanligt och tryck ut i pajform. Förgrädda i ugnen, i 225 grader, i ca 10 min. Skiva mozzarellan. Varva aubergine, tomater och mozzarella och avsluta översta lagret med mozzarella. In i ugnen, i 225 grader, i ca 15 min.


Recept kryddblandning (för ca 4 kotletter):

1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 msk curry (helst kockens)
1 tsk timjan
2 krm cayennepeppar

Blanda kryddblandningen i en lite skål/mugg. Gnugga in i köttet. Smarrigt!


Kanongod kycklinggryta för den som har bråttom =)

Inlägget skrevs 2012-02-05 / klockan 23:55:16 / Sparat i Snabba recept / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
I lördags var det mycket att göra och jag behövde laga något som är snabbt, lätt men gott nog att anstå en lördagkväll. Då blir det en kycklinggryta som är supergod men innehåller en hel del onyttigheter.

Recept:
700 g kycklingfilé alt köttet från en grillad kyckling (jag använder innerfilé som är små och lite saftigare)
3 paprikor i olika färg
1/2 purjolök
1 brk soltorkade tomater (Ridderheims)
1 brk marinerade vitlöksklyftor (Ridderheims)
2 dl lättcrème fraiche
2 dl mellangrädde

Skär paprikorna i bitar, kycklingköttet i lite grövre bitar ca 2x2 cm, strimla de soltorkade tomaterna och purjolöken slantas. Bryn kycklingen i lite smör/margarin. När kycklingen börjar få färg lägg i paprikorna och låt dem fräsa med. När det återstår ca en minut av fräsningen lägg i purjon och fräs snabbt. Häll i grädde och crème fraiche och låt alltihop koka upp. Låt puttra i några minuter. Häll i soltorkade tomater och de marinerade vitlöksklyftorna (utan oljan naturligtvis). Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart och hur gott som helst! Servera med basmatiris och grönsakerna är redan i grytan =)










Förra veckan blev det inte så mycket matlagning och bloggande. Var på kurs under tre dagar och då blev det lunchrestaurang. Lite skillnad mot skolmaten och jag säger att det är tur att man inte äter på lunchrestaurang varje dag för då hade jag rullat fram. Fotade i alla fall en dag lunchen som bestod av raggmunk och fläsk  med rårörda lingon....

Randompaj någon dag ;)

Inlägget skrevs 2012-01-30 / klockan 21:54:47 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Idag var en sån där dag då jag var sugen på precis all mat som finns. Jag gick förbi ålderdomshemmet och kände lukten av stekt rimmat fläsk och tänkte att det var säkert minst ett år sedan vi åt det. Det fick bli rimmat stekfläsk med färsk pasta och en gräddskygjord i stekpannan vi stekte fläsket i. Till gjorde vi en god sallad. Det blev nästan godare än stekt fläsk med potatis och löksås, faktiskt.

Något som är roligt är att laga en random rätt (som mina barn skulle sagt). Jag tänkte att jag skall göra en paj någon dag. Tog en pajkokbok, blundade och bläddrade.........Någon dag kommer ni att få se en bild med en vegetarisk paj med ugnsrostad aubergine och tomater med mozzarella. Skall bli kul att prova!

Sammanfattning av mathelgen =)

Inlägget skrevs 2012-01-29 / klockan 23:30:54 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________

Jag får nog inte äta något resten av veckan dessvärre. På fredagkvällen blev det paenang curry som är Emelies favorit och Amanda gillar den inte alls men Amanda var på kalas så det passade bra. På lördag kvällen var mamma på besök. Som förtugg åt vi bressola och parmesanost. Enkelt och gott. Till varmrätt åt vi helstekt laxfilé med pesto, sesamfrön och riven parmesan. Till blev det pressad potatis, citronyoghurt och en god sallad (bilden blev inte så bra och det var ingen snygguppläggning men gott var det). Efterrätten bestod av klassikern marängswizz som det säkert var 5 år sedan vi åt. Det var på något barnkalas i alla fall sist. På söndagen var det dags för indiskt. Jag gjorde barnens favorit som är KoftaKorma. Det är jättekryddiga köttbullar (frikadeller egentligen eftersom man inte steker dem) i en supergod sås med otroligt vackra färger. Luktar gott i hela huset med all spiskummin, kanelstång och vitlök. Skall lägga ut fullständigt recept någon dag. Serveras med Basmatiris. Mmmmmm!


Favorit i repris

Inlägget skrevs 2012-01-25 / klockan 20:12:17 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Fick tillbaka lite energi idag efter gårdagens migränanfall. Ville göra mig lite populär hos barnen så det fick bli våfflor. Gjorde som vanligt mitt recept med havregryn. Dessa kallar vi lite slarvigt för diabetesvåfflor hemma hos oss. De är faktiskt godare än alla andra våfflor jag har ätit.


Räddaren i nöden!

Inlägget skrevs 2012-01-22 / klockan 23:17:48 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________

Det här är vår räddare i nöden hemma hos oss. Pasta med en jättegod fisksås till. Nyttig och hur snabb som helst. Mina barn älskar den!


Recept:

400 g torsk eller annan vit fisk
1 brk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 brk lätt crème fraiche
2 tsk grönsaksbuljongpulver eller en tärning
1 msk torkad basilika
lite salt och peppar

Bryn fisken i lite margarin. Salta och peppra. Slå i krossade tomater, pressa i vitlök, lägg i tomatpurén och buljongpulvret. Låt koka ett par minuter. Rör ner crème fraiche och basilika. Låt koka upp och pastasåsen är klar! Snabbare än så här kan det knappast bli. Servera med pasta av äggnudelstyp.




Lördagens middag blev en "mammamiddag" som mina barn kallar det. Skinkstek, pensionatspotatis och gräddsky. Serverade med en caesarsallad fast minus kycklingen.

Kladdkakemuffins eller cupcakes!

Inlägget skrevs 2012-01-19 / klockan 21:39:18 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________

Idag slog sockersuget till. Varit hemma med sjukt barn varannan dag den här veckan och till slut blir det för tråkigt för mig och barnen. Då är det kul att baka lite. Amanda vlle att vi skulle göra kladdkakemuffins och det tycker jag är lite uttjatat. Det blev kladdkakemuffins och några fick chokladglasyr med kaffetouch.



Recept kladdkakemuffins:

Ingredienser:

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

Klicka ut smeten i bakformarna.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.


Recept på kanonbra glasyr för spritsning:

Chokladglasyr med florsocker

1½ dl florsocker

2 msk kakao

1 msk rumsvarmt smör

1½ msk starkt kaffe

Blanda florsocker, kakao, fett och kaffe till en slät smet.


Grötfranskor! Ett måste recept!

Inlägget skrevs 2012-01-19 / klockan 21:29:20 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________
Mina barn älskar dessa bröd. De görs med en havregrynsgröt som bas. Blir jättesaftiga och goda och inte allt för onyttiga heller.


Recept:
Ingredienser för 25 st (jag brukar göra bubbel sats eller fyrdubbel =):
1 dl havregryn
2 dl vatten
0,5 tsk salt

25 g smör
0,25 dl ljus sirap (jag bruka minska lite på sirap eftersom jag har en diabetiker i familjen)
2,5 dl mjölk
50 g jäst
8-9 dl vetemjöl

-Koka en havregrynsgröt av grynen, vattnet och saltet. Koka på svag värme i 3 min.
-Lägg smöret i gröten och låt smälta.
-Smula jästen i en bunke och rör ut den med 1 dl av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken+sirap.
-Häll gröten (varm) i degbunken.
-Rör ner mjölet lite åt gången. (Jag brukar använda bakmaskin eller degkrokar)
-Låt jäsa 20-30 min (kan man hoppa över om man har bråttom men jag tycker de blir bättre med mellanjäsning)
-Dela degen i 25 lika stora delar och rulla små bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt (max 25 på en plåt).
- Låt jäsa 30 min.
-Pensla med uppvispat ägg.
-Grädda ca 10 min i 200-225 grader varm ugn. Den lägre för varmluftsugn och den högre för vanlig ugn.

Emelie bjuder!

Inlägget skrevs 2012-01-19 / klockan 21:22:21 / Sparat i Allmänt / Kommentera här/(0)
________________________________________________________________________________




Emelie bjöd på middag i tisdags. Vegetarisk potatis- och palsternackssoppa med stekt tunnbröd med ost inuti. Det var jättegott! Tack för maten =)


bloglovin
Välkommen till min blogg där jag skriver om mitt kaosliv som tre barns mamma och med fokus på mat. Mitt i vardagen ska man hinna med maten också? Här skriver jag om allt från nyårs middag till en stressad lunch. En hel del diabetestips bjuder jag också på. / Camilla W-E
RSS 2.0 Matbloggstoppen