Sverige möter Italien??!!

Idag blev det ett litet möte mellan Sverige och Italien. Vi var sugna på helstekt fläskkotlett med svensk stekskysås till men vi var inte sugna på svenska tillbehör a là potatis. Medelvägen blev Gnocchi med en fanstastisk tomatsås med rostad vitlök, basilika, kidneybönor (jag lät barnen välja bönor jag hade nog föredragit svara bönor eller bondbönor) och citron. Jag satte Amanda på att rulla och "gaffla" gnocchin. Jag tror inte det finns någon regel för hur gnocchi egentligen skall se ut men antagligen inte som de vi åt idag men goda var de i alla fall =) Tog fram gamla stekpåsen som gör att fläskkött blir hur mört och saftigt som helst.


Recept Gnocchi:
0,5 kg kall kokt potatis
0,5 kg vetemjöl/durumvetemjöl (jag tar 50/50)
4 ägg
Riv eller pressa den kokta potatisen. Lägg i mjöl. Gör en grop i mjölet och knäck ner äggen. Knåda ihop degen. Rulla långa korvar 2-3 cm tjocka. Skär ca 2 cm stora bitar. Tryck ut dem med en gaffel. Lägg i kokande salt vatten (ca 3 l). Den här mängden kräver ca 3 kokningar. Koka tills de flyter upp då är de klara. Lägg gnocchin i tomatsåsen och rör om. Strö över ett par matskedar finhackad basilika. Supersmarrigt.
Recept tomatsås:
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
5 st mogna tomater (hacka dem)
250 g bönor
0,5 citron (pressad)
salt
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
Finhacka vitlöksklyftorna. Värm oljan tills det sisslar när du lägger i en pytteliten vitlöksbit. Fräs vilöken tills den blir ljusbrun. Lägg i de hackade tomaterna och låt fräsa med ett par minuter. Häll sedan i de avsköljada bönorna. Salta och krydda. Pressa sist i den halva citronen.
Recept helstekt benfri kotlettrad.
750 g benfri kotlettrad
50 g margarin
2 msk mango chutney (bengal spice)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
Svartpeppar
Smält margarinet och fräs vitlöken något i margarinet. Häll i övriga ingredienser och låt koka upp. Lägg kotlettraden i en stekpåse och häll i marinaden. Dra åt stekpåsen. In i ugnen 200 grader ca 45 min.
Recept skysås:
Skyn från stekpåsen
2,5 dl matlgningsgrädde
1 msk maizenaredenin
Koka upp skyn, häll i grädden och sist redningen. Koka ett par minuter. Klart!
0,5 kg kall kokt potatis
0,5 kg vetemjöl/durumvetemjöl (jag tar 50/50)
4 ägg
Riv eller pressa den kokta potatisen. Lägg i mjöl. Gör en grop i mjölet och knäck ner äggen. Knåda ihop degen. Rulla långa korvar 2-3 cm tjocka. Skär ca 2 cm stora bitar. Tryck ut dem med en gaffel. Lägg i kokande salt vatten (ca 3 l). Den här mängden kräver ca 3 kokningar. Koka tills de flyter upp då är de klara. Lägg gnocchin i tomatsåsen och rör om. Strö över ett par matskedar finhackad basilika. Supersmarrigt.
Recept tomatsås:
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
5 st mogna tomater (hacka dem)
250 g bönor
0,5 citron (pressad)
salt
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
Finhacka vitlöksklyftorna. Värm oljan tills det sisslar när du lägger i en pytteliten vitlöksbit. Fräs vilöken tills den blir ljusbrun. Lägg i de hackade tomaterna och låt fräsa med ett par minuter. Häll sedan i de avsköljada bönorna. Salta och krydda. Pressa sist i den halva citronen.
Recept helstekt benfri kotlettrad.
750 g benfri kotlettrad
50 g margarin
2 msk mango chutney (bengal spice)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
Svartpeppar
Smält margarinet och fräs vitlöken något i margarinet. Häll i övriga ingredienser och låt koka upp. Lägg kotlettraden i en stekpåse och häll i marinaden. Dra åt stekpåsen. In i ugnen 200 grader ca 45 min.
Recept skysås:
Skyn från stekpåsen
2,5 dl matlgningsgrädde
1 msk maizenaredenin
Koka upp skyn, häll i grädden och sist redningen. Koka ett par minuter. Klart!

Kommentarer
Trackback