Grötfranskor! Ett måste recept!

Mina barn älskar dessa bröd. De görs med en havregrynsgröt som bas. Blir jättesaftiga och goda och inte allt för onyttiga heller.


Recept:
Ingredienser för 25 st (jag brukar göra bubbel sats eller fyrdubbel =):
1 dl havregryn
2 dl vatten
0,5 tsk salt

25 g smör
0,25 dl ljus sirap (jag bruka minska lite på sirap eftersom jag har en diabetiker i familjen)
2,5 dl mjölk
50 g jäst
8-9 dl vetemjöl

-Koka en havregrynsgröt av grynen, vattnet och saltet. Koka på svag värme i 3 min.
-Lägg smöret i gröten och låt smälta.
-Smula jästen i en bunke och rör ut den med 1 dl av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken+sirap.
-Häll gröten (varm) i degbunken.
-Rör ner mjölet lite åt gången. (Jag brukar använda bakmaskin eller degkrokar)
-Låt jäsa 20-30 min (kan man hoppa över om man har bråttom men jag tycker de blir bättre med mellanjäsning)
-Dela degen i 25 lika stora delar och rulla små bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt (max 25 på en plåt).
- Låt jäsa 30 min.
-Pensla med uppvispat ägg.
-Grädda ca 10 min i 200-225 grader varm ugn. Den lägre för varmluftsugn och den högre för vanlig ugn.

Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Ska ditt namn läggas på minnet?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0