Testade ett nytt recept där allt skötte sig själv i ugnen!
Idag var det dags för snabbmat igen. Testade ett nytt recept som barnen önskat sig länge. Det var fläskkotletter som man gör som pizzamedaljoner, serveras med klyftpotatis och grönsaker. Eftersom mina barn inte alltid är så bra på det här med grönsaker gjorde jag en variant på guacamole till. Hade blivit snyggare på bilden med färska grönsaker men vad gör man inte för att lura i sina barn grönsaker??!!
Recept pizzamedaljonerna
400 g bengri fläskkotllett
1,5 dl crème fraiche
2 msk chilisås
25 g rökt skinka
1 tsk oregano
1,5 dl riven ost
salt och peppar
Lägg kotletterna i smord form och salta och peppra. Finhacka skinkan och blanda med övriga ingredienser förutom den rivna osten. Bred ut smeten på kotletterna och strö över osten. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Vips så är det färdigt. Rikigt gott också! Körade in färdigköpta Pommes Chateau samtidigt så det gick väldigt snabbt.
Camillas Guacamole
2 st mogna avocado
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1 tomat
1 skalad vitlöksklyfta
pepparmix
salt
Gröp ur avocadon i en mixerbägare. Lägg i resten av ingredienserna och kör med mixerstaven. Mycket snabb och god sås. Snåla inte med salt och pepparmix bara. Gott till många kötträtter och även till taccos/enchiladas etc.
Tonåringens tjejkväll
Övriga familjen flydde fältet och vi lånade min mammas kök, eftersom hon bortrest, och lagade enkel mat. Gjorde skinkschnitzel med en god enkelpanering med kroketter och sås till. Vem orkar laga ordentlig middag två gånger samma dag??!! Man får göra det bästa av situationen. Tjejdukningen och latgrisen fick vara med =) Nu är det bara disken kvar och nu är mamma trött. Får nog vänta till imorgon.....




Mustig gulaschsoppa som räcker till många
500 g nötfärs
6 st potatis av mjölig sort (t.ex. King Edward)
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tärningar mörk oxbuljong
2 klyftor vitlök (hackade ej pressade)
2-4 tsk parikapulver (efter smak)
ca 2 tsk kinesisk soja
cayennepeppar (efter smak och tycke)
ca 7 dl vatten
salt och svartpeppar
gräddfil (att servera till. Passar bra om man har små barn eftersom det dämpar styrkan)
Tärna potatisen i små kuber ca 1 cm2 och finhacka vitlöken. Bryn färsen i traktörpanna/järngryta. När färsen börjar bli genomstekt lägg i potatisen och vitlöken. Salta och låt potatisen och vitlöken steka med i några minuter. Slå i de krossade tomaterna. Slå i kryddorna/sojan och häll i vattnet. Låt koka upp. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt småputtra i ca 15 min.Rör om då och då så att potatisen inte fastnar i botten. Fyll eventuellt på med mer vatten om grytan/soppan blir för stabbig. Potatisen reder grytan rätt mycket så ibland behövs mer vatten.
Servera med en klick gräddfil och lite vitlöksbröd eller rostat bröd.
Funderar på nyår, redan!

Jul i bloggen!
Glöm inte att gnugga oxfilén så att fingrarna svider ;-)
Recept på hasselbackspotatis 4-5 pers:
14 st potatis (mjölig sort t.ex. King Edward)
Flytande smör eller margarin
salt
veteströbröd
Skala potatisen. Sär potatisen i tunna skivor (inte enda igenom). Jag lägger potatisen i träslev så är det ingen risk att man skär igenom potatisen. Lägg i smord, ugnsfast form/långpana. Salta på potatisen och droppa på ordentligt mycket flytande fett. In ugnen (200 grader) i ca 25 min. Ta ut potatisen droppa på nytt margarin och strö över ströbrödet. In i ugnen igen i ca 20 min. Passar med att stoppa in oxfilén samtidigt oxfilén tar ca 20 min beroende på vikt). Tänk på att de skall vara genomstekta så smakar de bäst.

Enkel avocadosallad
Recept
250 g körsbärstomater
2 st avocado
10 "hjärnor" valnötter
salt
Dela tomaterna i halvor och valnötterna i fjärdedelar. Rör om försiktigt och salta. Dela avocadon i bitar och rör ner i tomat och valnötsröran. Vride ner avocadon försiktigt så att den inte kladdar för mycket. Syran i tomaten räcker för att inte avocadon skall bli sbart.

Camilla vs. Erik Lallerstedt=oavgjort
Höll en litenn tävling mellan min hamslagna "fusk"bearnaise och Erik Lallerstedt halvfabrikat bearnaise. Det blev oavgjort. Min man och jag gillade den hemslagna beanaisen, döttrarna gillade burksåsen och sonen åt inget som vanligt. Försökte mig på att lura tjejerna genom att inte tala om att den första såsen jag ställde fram var hemgjord men den äldsta dottern genomskådade direkt.
Recept snabb (fusk bearnaise):
3 msk vitvins vinäger (reserva alt 50/50 vitvinsvinäger/pressad citron)
3 äggulor
150 g smält margarin eller smör (något avsvalnat så att äggen inte koagulerar för fort då skär sig såsen).
1 msk torkad dragon
salt och peppar
Slå i vinäger i en skål/kastrull som står i sjudande vattenbad (ej kokande). Häll i de tre äggulorna och vispa tills äggen börjar tjockna. Droppa i lite smält smör i taet till att börja med och slå lite mer i taget. Vispa ordentligt. Smalka av med salt och vitpeppar. Häll sist i dragonen. Såsen kräver mer salt än man tror. Om man fortfarande tycker att såsen är för syrlig fyll på med ytterligare fett. Ursäkta det dåliga fotot. Det skvätte en del när jag stekte oxfilén.
Finns det något bättre än plockmat??!!
När man inte riktigt har orken att laga mat och skall göra "snabbmat" finns det bättre och sämre sätt att göra den på. Mina barn älskar detta och det bästa av allt är att alla kan ta det dem gillar och de slipper pilla bort sådant de inte gillar. Ett bra sätt att få barnen att äta grönskaer också. I den här buffén var det grillad kyckling (butiksgrillad), knaperstekt bacon, fetaost, hyvlad parmesanost, toscanasalami, spenat, ruccola, plommonbabytomater, orange paprika, gurkstavar, avocado, valnötter och enkel gräddfilssås. Såsen blir lite som en fusk Rhode Island! Serverade med Pain Riche till.
Recept sallads såsen:
3 dl gräddfil
1 msk lättmajonnäs
2 msk chilisås
3 msk bostongurka
salt och svartpeppar
Resultatet av ugnspannkakan blev pannkaka!
