Testade ett nytt recept där allt skötte sig själv i ugnen!

Idag var det dags för snabbmat igen. Testade ett nytt recept som barnen önskat sig länge. Det var fläskkotletter som man gör som pizzamedaljoner, serveras med klyftpotatis och grönsaker. Eftersom mina barn inte alltid är så bra på det här med grönsaker gjorde jag en variant på guacamole till. Hade blivit snyggare på bilden med färska grönsaker men vad gör man inte för att lura i sina barn grönsaker??!!


Recept pizzamedaljonerna
400 g bengri fläskkotllett
1,5 dl crème fraiche
2 msk chilisås
25 g rökt skinka
1 tsk oregano
1,5 dl riven ost
salt och peppar
Lägg kotletterna i smord form och salta och peppra. Finhacka skinkan och blanda med övriga ingredienser förutom den rivna osten. Bred ut smeten på kotletterna och strö över osten. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Vips så är det färdigt. Rikigt gott också! Körade in färdigköpta Pommes Chateau samtidigt så det gick väldigt snabbt.

Camillas Guacamole
2 st mogna avocado
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1 tomat
1 skalad vitlöksklyfta
pepparmix
salt

Gröp ur avocadon i en mixerbägare. Lägg i resten av ingredienserna och kör med mixerstaven. Mycket snabb och god sås. Snåla inte med salt och pepparmix bara. Gott till många kötträtter och även till taccos/enchiladas etc.


Tonåringens tjejkväll

Dottern som fyller tonåring skulle idag ha tjejmiddag. Sex glada tonåringar skulle stoppas fulla med mat och diverse onyttigheter. Till middag blev det ugnsbakad laxfilé med potatisgratäng och hollandaisesås. Till dessert blev det denna underbara och ganska enkla chokladkaka. Bottnad med en kladdkaka, glaserad med chokladtryffel och toppad med rostade och lättsaltade pinjenötter.

Övriga familjen flydde fältet och vi lånade min mammas kök, eftersom hon bortrest, och lagade enkel mat. Gjorde skinkschnitzel med en god enkelpanering med kroketter och sås till. Vem orkar laga ordentlig middag två gånger samma dag??!! Man får göra det bästa av situationen. Tjejdukningen och latgrisen fick vara med =) Nu är det bara disken kvar och nu är mamma trött. Får nog vänta till imorgon.....



Mustig gulaschsoppa som räcker till många

Ibland har barnen med sig gäster man inte visste om innan de faktiskt är här. Här är ett recept på en kanongod, snabb och billig gulaschsoppa, som barnen tycker mycket om. Man gör den så het som man vill ha den. I vår familj gillar alla styrka i maten så vi gör den ganska spicy. Passar jättebra så här i vintermörkret.

Recept

500 g nötfärs
6 st potatis av mjölig sort (t.ex. King Edward)
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tärningar mörk oxbuljong
2 klyftor vitlök (hackade ej pressade)
2-4 tsk parikapulver (efter smak)
ca 2 tsk kinesisk soja
cayennepeppar (efter smak och tycke)
ca 7 dl vatten
salt och svartpeppar
gräddfil (att servera till. Passar bra om man har små barn eftersom det dämpar styrkan)

Tärna potatisen i små kuber ca 1 cm2 och finhacka vitlöken. Bryn färsen i traktörpanna/järngryta. När färsen börjar bli genomstekt lägg i potatisen och vitlöken. Salta och låt potatisen och vitlöken steka med i några minuter. Slå i de krossade tomaterna. Slå i kryddorna/sojan och häll i vattnet. Låt koka upp. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt småputtra i ca 15 min.Rör om då och då så att potatisen inte fastnar i botten. Fyll eventuellt på med mer vatten om grytan/soppan blir för stabbig. Potatisen reder grytan rätt mycket så ibland behövs mer vatten.
Servera med en klick gräddfil och lite vitlöksbröd eller rostat bröd.

Funderar på nyår, redan!

Har redan börjat att fundera på nyårsmaten och eventuella drickbarheter.Vi firar med goda vänner och i år är det vår tur att stå för det ätbara/drickbara. Min mamma skall åka till Tyskland och det var därför jag kom att tänka på det drickbara. Undrar varför??!! Behöver komma på någon god fördrink och även någon longdrink. Kom att tänka på en, för mig, bortglömd 90-talare, Lennart. Jag tror att jag har förträngt den bara för att drinkinnehållet är lite kostsamt om man skall bjuda många. Har i alla fall lagt en Tysklandsbeställning på någon flaska Xanté (päroncognac) och tänker vidare på fördrinken.

Jul i bloggen!

Jaha, med hjälp av min snilledotter har det nu blivit jul i min blogg. Är fortfarande sjuk så matlagningen är snudd på obefintlig. Var lite piggare på söndagen och då lyckades jag sätta igång en saffransdeg i alla fall. Lussebullarna blir  helt fantastiska om man byter ut sockret mot flytande vit baksirap och hittar ett recept med kesella i. Jag använder Arlas recept. Tips! Om du bakar med margarin ta ner korn salt i margarinet när du smälter det för normalsaltat smör är saltare än margarin. Bullarna blir smaklösa om det fattas salt.



Glöm inte att gnugga oxfilén så att fingrarna svider ;-)

Konsten att helsteka oxfilé är att ha den rumstempererad när man skall steka den (blir inte lika mycket vätska i pannan då). Värsta tipset är att att hälla på kryddorna, i det här fallet flingsalt, nymald svartpeppar och en pressad vitlöksklyfta, gnugga in kryddorna i oxfilén. Hur vet man när man är klar? Jo, när saltet svider på översidan av pekfingrarna. Då har saltet börjat gå in i köttet likväl som i dina fingrar =)

Recept på hasselbackspotatis 4-5 pers:

14 st potatis (mjölig sort t.ex. King Edward)
Flytande smör eller margarin
salt
veteströbröd

Skala potatisen. Sär potatisen i tunna skivor (inte enda igenom). Jag lägger potatisen i träslev så är det ingen risk att man skär igenom potatisen. Lägg i smord, ugnsfast form/långpana. Salta på potatisen och droppa på ordentligt mycket flytande fett. In ugnen (200 grader) i ca 25 min. Ta ut potatisen droppa på nytt margarin och strö över ströbrödet. In i ugnen igen i ca 20 min. Passar med att stoppa in oxfilén samtidigt oxfilén tar ca 20 min beroende på vikt). Tänk på att de skall vara genomstekta så smakar de bäst.



Enkel avocadosallad

En snabb och enkel sallad.
Recept
250 g körsbärstomater
2 st avocado
10 "hjärnor" valnötter
salt

Dela tomaterna i halvor och valnötterna i fjärdedelar. Rör om försiktigt och salta. Dela avocadon i bitar och rör ner i tomat och valnötsröran. Vride ner avocadon försiktigt så att den inte kladdar för mycket. Syran i tomaten räcker för att inte avocadon skall bli sbart.

Camilla vs. Erik Lallerstedt=oavgjort

Höll en litenn tävling mellan min hamslagna "fusk"bearnaise och Erik Lallerstedt halvfabrikat bearnaise. Det blev oavgjort. Min man och jag gillade den hemslagna beanaisen, döttrarna gillade burksåsen och sonen åt inget som vanligt. Försökte mig på att lura tjejerna genom att inte tala om att den första såsen jag ställde fram var hemgjord men den äldsta dottern genomskådade direkt.

Recept snabb (fusk bearnaise):

3 msk vitvins vinäger (reserva alt 50/50 vitvinsvinäger/pressad citron)

3 äggulor

150 g smält margarin eller smör (något avsvalnat så att äggen inte koagulerar för fort då skär sig såsen).

1 msk torkad dragon

salt och peppar

Slå i vinäger i en skål/kastrull som står i sjudande vattenbad (ej kokande). Häll i de tre äggulorna och vispa tills äggen börjar tjockna. Droppa i lite smält smör i taet till att börja med och slå lite mer i taget. Vispa ordentligt. Smalka av med salt och vitpeppar. Häll sist i dragonen. Såsen kräver mer salt än man tror. Om man fortfarande tycker att såsen är för syrlig fyll på med ytterligare fett. Ursäkta det dåliga fotot. Det skvätte en del när jag stekte oxfilén.



Finns det något bättre än plockmat??!!

När man inte riktigt har orken att laga mat och skall göra "snabbmat" finns det bättre och sämre sätt att göra den på. Mina barn älskar detta och det bästa av allt är att alla kan ta det dem gillar och de slipper pilla bort sådant de inte gillar. Ett bra sätt att få barnen att äta grönskaer också. I den här buffén var det grillad kyckling (butiksgrillad), knaperstekt bacon, fetaost, hyvlad parmesanost, toscanasalami, spenat, ruccola, plommonbabytomater, orange paprika, gurkstavar, avocado, valnötter och enkel gräddfilssås. Såsen blir lite som en fusk Rhode Island! Serverade med Pain Riche till.

Recept sallads såsen:

3 dl gräddfil

1 msk lättmajonnäs

2 msk chilisås

3 msk bostongurka

salt och svartpeppar




Resultatet av ugnspannkakan blev pannkaka!

Ugnspannkakan var inte så mycket att hänga i granen. Korven tillförde inte direkt något till det gamla hederliga receptet med fläsk eller bacon. Jag säger som någon sa: Originalet var bättre!

RSS 2.0