Mustig gulaschsoppa som räcker till många
Ibland har barnen med sig gäster man inte visste om innan de faktiskt är här. Här är ett recept på en kanongod, snabb och billig gulaschsoppa, som barnen tycker mycket om. Man gör den så het som man vill ha den. I vår familj gillar alla styrka i maten så vi gör den ganska spicy. Passar jättebra så här i vintermörkret.
500 g nötfärs
6 st potatis av mjölig sort (t.ex. King Edward)
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tärningar mörk oxbuljong
2 klyftor vitlök (hackade ej pressade)
2-4 tsk parikapulver (efter smak)
ca 2 tsk kinesisk soja
cayennepeppar (efter smak och tycke)
ca 7 dl vatten
salt och svartpeppar
gräddfil (att servera till. Passar bra om man har små barn eftersom det dämpar styrkan)
Tärna potatisen i små kuber ca 1 cm2 och finhacka vitlöken. Bryn färsen i traktörpanna/järngryta. När färsen börjar bli genomstekt lägg i potatisen och vitlöken. Salta och låt potatisen och vitlöken steka med i några minuter. Slå i de krossade tomaterna. Slå i kryddorna/sojan och häll i vattnet. Låt koka upp. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt småputtra i ca 15 min.Rör om då och då så att potatisen inte fastnar i botten. Fyll eventuellt på med mer vatten om grytan/soppan blir för stabbig. Potatisen reder grytan rätt mycket så ibland behövs mer vatten.
Servera med en klick gräddfil och lite vitlöksbröd eller rostat bröd.
Kommentarer
Trackback