Glöm inte att gnugga oxfilén så att fingrarna svider ;-)
Konsten att helsteka oxfilé är att ha den rumstempererad när man skall steka den (blir inte lika mycket vätska i pannan då). Värsta tipset är att att hälla på kryddorna, i det här fallet flingsalt, nymald svartpeppar och en pressad vitlöksklyfta, gnugga in kryddorna i oxfilén. Hur vet man när man är klar? Jo, när saltet svider på översidan av pekfingrarna. Då har saltet börjat gå in i köttet likväl som i dina fingrar =)
Recept på hasselbackspotatis 4-5 pers:
14 st potatis (mjölig sort t.ex. King Edward)
Flytande smör eller margarin
salt
veteströbröd
Skala potatisen. Sär potatisen i tunna skivor (inte enda igenom). Jag lägger potatisen i träslev så är det ingen risk att man skär igenom potatisen. Lägg i smord, ugnsfast form/långpana. Salta på potatisen och droppa på ordentligt mycket flytande fett. In ugnen (200 grader) i ca 25 min. Ta ut potatisen droppa på nytt margarin och strö över ströbrödet. In i ugnen igen i ca 20 min. Passar med att stoppa in oxfilén samtidigt oxfilén tar ca 20 min beroende på vikt). Tänk på att de skall vara genomstekta så smakar de bäst.

Recept på hasselbackspotatis 4-5 pers:
14 st potatis (mjölig sort t.ex. King Edward)
Flytande smör eller margarin
salt
veteströbröd
Skala potatisen. Sär potatisen i tunna skivor (inte enda igenom). Jag lägger potatisen i träslev så är det ingen risk att man skär igenom potatisen. Lägg i smord, ugnsfast form/långpana. Salta på potatisen och droppa på ordentligt mycket flytande fett. In ugnen (200 grader) i ca 25 min. Ta ut potatisen droppa på nytt margarin och strö över ströbrödet. In i ugnen igen i ca 20 min. Passar med att stoppa in oxfilén samtidigt oxfilén tar ca 20 min beroende på vikt). Tänk på att de skall vara genomstekta så smakar de bäst.

Kommentarer
Trackback