Glöm inte att gnugga oxfilén så att fingrarna svider ;-)

Konsten att helsteka oxfilé är att ha den rumstempererad när man skall steka den (blir inte lika mycket vätska i pannan då). Värsta tipset är att att hälla på kryddorna, i det här fallet flingsalt, nymald svartpeppar och en pressad vitlöksklyfta, gnugga in kryddorna i oxfilén. Hur vet man när man är klar? Jo, när saltet svider på översidan av pekfingrarna. Då har saltet börjat gå in i köttet likväl som i dina fingrar =)

Recept på hasselbackspotatis 4-5 pers:

14 st potatis (mjölig sort t.ex. King Edward)
Flytande smör eller margarin
salt
veteströbröd

Skala potatisen. Sär potatisen i tunna skivor (inte enda igenom). Jag lägger potatisen i träslev så är det ingen risk att man skär igenom potatisen. Lägg i smord, ugnsfast form/långpana. Salta på potatisen och droppa på ordentligt mycket flytande fett. In ugnen (200 grader) i ca 25 min. Ta ut potatisen droppa på nytt margarin och strö över ströbrödet. In i ugnen igen i ca 20 min. Passar med att stoppa in oxfilén samtidigt oxfilén tar ca 20 min beroende på vikt). Tänk på att de skall vara genomstekta så smakar de bäst.



Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Ska ditt namn läggas på minnet?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0