Hemgjorde semlor med hemligt recept ;)

Har ett restaurangrecept på hemgjorda semlor som är helt underbart. Till och med Amanda som inte äter semlor tyckte det var det godaste hon någonsin ätit. Man kanske får receptet om man ber vackert ;) Fast de blev inte de snyggaste för jag orkade inte spritsa och bullarna hade blivit klämda i påsen. Men de var lika goda som vanligt =)


Tandorilax med ananassalsa

Testade en nytt recept från COOP som var enkelt och väldigt gott. Tandorilax gör man genom att helt enkelt rulla laxfiléer i tandorikrydda och salt och köra dem i ugnen. Ananassalsa består av 0,5 färsk tärnad ananas, 1 brk majs, en finhackad röd chili och 2 msk mangochutney. Severades med ris och en klick medelhavsyoghurt. Smarrigt och enkelt!


Korv och makaroner med finess =)

Vi gör en enkel "korv- och makaronsoppa" som både vi vuxna och barnen gillar. Man får med lite grönsaker också. Är riktigt god.




Recept:

250 g pasta
1 liter grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk torkad basilika
salt och svartpeppar
500 g wienerkorv

Koka upp en liter vatten och häll i pastan och salta. Koka i ca 5 min. Lägg i buljongtätningar eller pulver. Häll i en burk krossade tomater, tomatpuré och matlagningsgrädden. Låt koka upp. Lägg i den delade korven och låt puttra i några minuter. Krydda med basilika, salt och peppar och låt puttra några minuter. Klart! Servera med ett gott bröd och ev. en klick gräddfil.

Latmajans Limpa. Ett fantastiskt snabbt, enkelt och gott recept!

Latmajans Limpa =) Ett perfekt recept när man vill ha hembakat bröd men inte har tid. Bara att göra degen och sätta in limporna i kall ugn.
Recept:

100 g jäst
10 dl vatten (37 grader)
1 msk salt
0,75 dl rapsolja
0,5 dl ljus sirap
1,5 kg rågsikt eller lantbrödsmjöl

Gör degen som vanligt. Baka ut 3 limpor direkt och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Sätt in i kall ugn. Sätt på ugnen på 200 grader (ej snabbstart). Låt bröden vara i ugnen 40-50 minuter (räkna tiden från början). Klart!






Randompaj till slut =)


Är hemma och vabbar med den lille sonen som hostar och har feber. Idag hade jag därför lite mer tid på mig att laga maten. Tyckte dock att det blev lite snålt med bara en vegetarisk paj så jag gjorde benfria fläskkotletter med en underbar, hemgjord, kryddblandening som sprider ljuvliga dofter i köket och som mina barn älskar. Pajen var lite av slaget "mycket pyssel för liten effekt" kan nog tänka mig flera sätt att få den lite mer smakrik. Gillar man aubergine så var den faktiskt riktigt god men som sagt lite smakfattig.Det passade jättebra med fläskkotletter som hade perfekt stektid medan pajen var i ugnen. För den som undrar: Jag älskar tulpaner och min dotter Emelie älskar att fotografera dem ;)


Recept paj:

6 st tomater skivade
ca 800 g aubergine (2 st små) skivad
2 st klumpar mozzarella
örtsalt
olivolja
150 g margarin
3,5-4 dl mjöl
1 msk vatten

Börja med att skiva tomater och aubergine. Lägg ut var för sig på en varsin bakplåtspappersklädd plåt. Strö på rejält med örtsalt och ringla över olivolja. Baka i ugnen i 150 grader i ca 1 tim.
Gör pajdegen som vanligt och tryck ut i pajform. Förgrädda i ugnen, i 225 grader, i ca 10 min. Skiva mozzarellan. Varva aubergine, tomater och mozzarella och avsluta översta lagret med mozzarella. In i ugnen, i 225 grader, i ca 15 min.


Recept kryddblandning (för ca 4 kotletter):

1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 msk curry (helst kockens)
1 tsk timjan
2 krm cayennepeppar

Blanda kryddblandningen i en lite skål/mugg. Gnugga in i köttet. Smarrigt!


Kanongod kycklinggryta för den som har bråttom =)

I lördags var det mycket att göra och jag behövde laga något som är snabbt, lätt men gott nog att anstå en lördagkväll. Då blir det en kycklinggryta som är supergod men innehåller en hel del onyttigheter.

Recept:
700 g kycklingfilé alt köttet från en grillad kyckling (jag använder innerfilé som är små och lite saftigare)
3 paprikor i olika färg
1/2 purjolök
1 brk soltorkade tomater (Ridderheims)
1 brk marinerade vitlöksklyftor (Ridderheims)
2 dl lättcrème fraiche
2 dl mellangrädde

Skär paprikorna i bitar, kycklingköttet i lite grövre bitar ca 2x2 cm, strimla de soltorkade tomaterna och purjolöken slantas. Bryn kycklingen i lite smör/margarin. När kycklingen börjar få färg lägg i paprikorna och låt dem fräsa med. När det återstår ca en minut av fräsningen lägg i purjon och fräs snabbt. Häll i grädde och crème fraiche och låt alltihop koka upp. Låt puttra i några minuter. Häll i soltorkade tomater och de marinerade vitlöksklyftorna (utan oljan naturligtvis). Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart och hur gott som helst! Servera med basmatiris och grönsakerna är redan i grytan =)










Förra veckan blev det inte så mycket matlagning och bloggande. Var på kurs under tre dagar och då blev det lunchrestaurang. Lite skillnad mot skolmaten och jag säger att det är tur att man inte äter på lunchrestaurang varje dag för då hade jag rullat fram. Fotade i alla fall en dag lunchen som bestod av raggmunk och fläsk  med rårörda lingon....

RSS 2.0