Cajun räkor. Jättegott!

Idag fyller maken år och han vill ha någon mat med chili och fisk eller skaldjur. hittade ett jättegott recept på gryta med cajun räkor.

Recept:
Kryddmix:
2 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk basilika
1 tsk timjan

finhackad lök
finhackad bladpersilja och en liten bit rotselleri
2 st urkärnade, finhackade gröna spansk peppar
1 dl vegetabilisk olja
1 dl vetemjöl
5 dl fiskbuljong
125 gram smör eller margarin
2 dl mycket finhackad purjolök

Till servering:
Kokt ris
1,2 kilo räkor (ca 500g skalade)

Skala räkorna och ställ kallt. Blanda salt, cayenne-, vit- och svartpeppar, basilika och timjan. Blanda och ställ åt sidan. Blanda finhackad lök, bladselleri och finhackad grön spansk peppar. Blanda och ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en stekpanna tills den börjar ryka svagt. Blanda i mjölet, lite i taget. Rör om hela tiden tills redningen är mörkbrun, 3-5 minuter. Tag av pannan från värmen och rör i grönsaksblandningen. Tillsätt 2-3 tsk av kryddmixen. Sätt på riset. Koka upp buljongen, tillsätt redningen lite i taget och rör om väl. Sänk värmen och låt småputtra c:a 5 minuter, rör om hela tiden. Smält smöret i en kastrull, fräs räkorna och purjolöken i smöret en minut. (Smalare alternativ: värm i redningen i stället). Tillsätt den redda buljongen, hetta upp och späd ev. med mer buljong. Rör om och skaka kastrullen omväxlande under tiden. Om såsen skär sig, tillsätt ytterligare 2 msk buljong eller vatten och skaka kastrullen tills såsen går ihop igen. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddmixen. Rör om väl och servera med riset. ( Källa: cajun.se) Jag har dock gjort ändringar i recptet. Den smalare varianten blir alldeles för stark gör den med riktigt smör =)

Mycket snabb, god och stark rätt!





Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Ska ditt namn läggas på minnet?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0