Hösten är här =)

Jaha, det var länge sedan jag använde bloggen för det snöar i designen......... får bli en senare fråga. Äldsta dottern saknar mina matinlägg och vad gör man inte för sina barn. Nu är hösten här och det är dags för tända ljus och rustika middagar. Eftersom jag just nu studerar halvtid och jobbar som lärare halvtid har jag lite mer hemmatid vilket, naturligtvis, gynnar matlagningen. Ikväll blev det helstekt rostbiff, potatisgratäng (stärkelsen i potatisen minskar nu) och en hemgjord rödvinssås med sting som ni INTE får missa.
 
Förberedelse för rödvinssås med sting.
 
 
Recept som ger ca 2,5-3 dl sås.
 
100 g rotselleri
1 st röd chili av typen spansk peppar
2 st charlottenlök
2 st klyftor vitlök
1 st mindre morot
1 st tomat
2 msk olivolja
2 msk socker
1 dl balsamvinäger av typet riserva
3 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond eller 1 st buljontärning mörk oxbuljong
2-3 tsk maizen upplöst i lite vatten
salt och peppar efter behag
 
Skala,grovhacka och fräs alla grönsaker i olivoljan. De skall ta färg men inte brännas. Strö över socker och låt karamelliseras. Häll i balsamvinägern. Låt småputtra på medelvärme tills blandningen blir till en sirapsliknande smörja (kan ta 15-30 min). Slå i vinet och rör om. Låt koka upp och reducera till 1/3 av ursprungsmängden (kan ta mellan 15-45 min beroende på värme). När reduceringen är klar slå i övrig vätska+buljong och låt koka i ca 15 min. Sila av såsen och slå tillbaka i kastrullen. Låt koka upp och red av med maizena till önskad konsistens. Om såsen blir för "taggig" av chilin runda av med ca 25 g smör eller margarin. Då blir såsen blankare och mildare. Smaka av med salt och peppar.
 
 

 
Potatisgratäng har alla ett favoritrecept på så använd det. Passar med lite vitlökssmak till om man gillar det. Levererar ett recept på helstekt rostbiff här som alla kan lyckas med.
 
1200 g färsk, mörad, svensk rostbiff
salt
peppar
vitlök
 
Gnid in rostbiffen med salt och peppra sedan köttet runt om. Smält ca 25 g margarin (har rätt temp om du vill använda smör slå i lite lågtempolja typ rapsolja) i gjutjärnspanna. Vänta tills det slutar fräsa i pannan. Lägg i köttbiten med den snygga sidan ner. Stek runt om (lämna inga röda ytor för då smiter köttsaften ur i ugnen). Lägg i ugnsfast form. Sätt i en köttermometer i den tjocka delen. Ställ in i ugnen på 175 grader (fransk: röd i mitten brun längst ut. 125 grader= engelsk rostbiff grå längst ut och rosa i mitten. Jag föredrar fransk =) På bilden har köttet en temperatur på ca 58-60 grader i mitten. Tänk på att det blir mer välstekt utåt kanterna. Välj 55 grader om du vill ha köttet "rare". Som det är stekt på blden är det medium. Ta ut vid rätt temperatur. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila minst en halvtimme eller gärna medan potatisgratängen går i ugnen. Skiva tjocka, rustika skivor och kanske lite extra salt på. Helt perfekt!
 
 

Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Ska ditt namn läggas på minnet?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0