Tre- eller egentligen fyrarätters middag =)
Oj, oj, oj! Idag satsades det på en trerättersmiddag och det blev snudd på fyra rätters. Maken är bortrest och man måste pigga upp sig lite. Min mamma är här och förgyller mina och barnens vardag. Kul med lite sällskap. Inledde middagen med att baka ett majsknäckebröd enligt ett recept jag fått av min kompis Kicki. Gör ett inlägg om ni vill ha receptet (har inte kollat om jag får dela). Gjorde också ett recept med tryfflar och gjorde det enkelt för mig och slog smeten i ischokladformar för att slippa rulla bollar. Går bra att strö över kakao med tesilen =) Till förätt blev det bara lite fräscha grönsaker med det goda knäckebrödet, gräddfil och lite räkor. Supergott! Varmrätten bestod av helstekt laxfilé, pressad potatis, romsås och en god sallad. Efterrätt nr. 1 bestod av en klassiker "Gino" bestående av jorgubbar, banan, kiwi med riven vit choklad körd i ugnen. Serverades med vaniljglass. Sedan blev det kaffe med tryfflarna och det passades särdeles bra med vaniljglass även till dessa. Nu är det bara soffhäng med ett glas vitt vin resten av kvällen.......

Enkel förrätt

Lax med pesto, sesamfrön och riven parmesan på väg in i ugnen =)

Lax med pressad potatis, romsås och sallad.

Frukten till Gino innan ugnen och den vita chokladen.

Gino med vaniljglass!

Gudomliga tryfflar med en klick vaniljglass!

Hösten är här =)
Jaha, det var länge sedan jag använde bloggen för det snöar i designen......... får bli en senare fråga. Äldsta dottern saknar mina matinlägg och vad gör man inte för sina barn. Nu är hösten här och det är dags för tända ljus och rustika middagar. Eftersom jag just nu studerar halvtid och jobbar som lärare halvtid har jag lite mer hemmatid vilket, naturligtvis, gynnar matlagningen. Ikväll blev det helstekt rostbiff, potatisgratäng (stärkelsen i potatisen minskar nu) och en hemgjord rödvinssås med sting som ni INTE får missa.
Förberedelse för rödvinssås med sting.

Recept som ger ca 2,5-3 dl sås.
100 g rotselleri
1 st röd chili av typen spansk peppar
2 st charlottenlök
2 st klyftor vitlök
1 st mindre morot
1 st tomat
2 msk olivolja
2 msk socker
1 dl balsamvinäger av typet riserva
3 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond eller 1 st buljontärning mörk oxbuljong
2-3 tsk maizen upplöst i lite vatten
salt och peppar efter behag
Skala,grovhacka och fräs alla grönsaker i olivoljan. De skall ta färg men inte brännas. Strö över socker och låt karamelliseras. Häll i balsamvinägern. Låt småputtra på medelvärme tills blandningen blir till en sirapsliknande smörja (kan ta 15-30 min). Slå i vinet och rör om. Låt koka upp och reducera till 1/3 av ursprungsmängden (kan ta mellan 15-45 min beroende på värme). När reduceringen är klar slå i övrig vätska+buljong och låt koka i ca 15 min. Sila av såsen och slå tillbaka i kastrullen. Låt koka upp och red av med maizena till önskad konsistens. Om såsen blir för "taggig" av chilin runda av med ca 25 g smör eller margarin. Då blir såsen blankare och mildare. Smaka av med salt och peppar.

Potatisgratäng har alla ett favoritrecept på så använd det. Passar med lite vitlökssmak till om man gillar det. Levererar ett recept på helstekt rostbiff här som alla kan lyckas med.
1200 g färsk, mörad, svensk rostbiff
salt
peppar
vitlök
Gnid in rostbiffen med salt och peppra sedan köttet runt om. Smält ca 25 g margarin (har rätt temp om du vill använda smör slå i lite lågtempolja typ rapsolja) i gjutjärnspanna. Vänta tills det slutar fräsa i pannan. Lägg i köttbiten med den snygga sidan ner. Stek runt om (lämna inga röda ytor för då smiter köttsaften ur i ugnen). Lägg i ugnsfast form. Sätt i en köttermometer i den tjocka delen. Ställ in i ugnen på 175 grader (fransk: röd i mitten brun längst ut. 125 grader= engelsk rostbiff grå längst ut och rosa i mitten. Jag föredrar fransk =) På bilden har köttet en temperatur på ca 58-60 grader i mitten. Tänk på att det blir mer välstekt utåt kanterna. Välj 55 grader om du vill ha köttet "rare". Som det är stekt på blden är det medium. Ta ut vid rätt temperatur. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila minst en halvtimme eller gärna medan potatisgratängen går i ugnen. Skiva tjocka, rustika skivor och kanske lite extra salt på. Helt perfekt!